vrecka_1200x400_px.jpg

 

Varujete okolje?

 

V Tušu varujemo okolje, zato nadomeščamo plačljive plastične vrečke s trajnimi in papirnatimi iz odgovornih virov. Osnovni surovini za izdelavo plastičnih nosilnih vrečk sta neobnovljiva vira nafta in zemeljski plin. Za njihovo proizvodnjo se porablja tudi pitna voda, ki je dragocen naravni vir.

 

Ena plastična nosilna vrečka potrebuje do 30 let, da razpade v vodi. Na kopnem pa plastična vrečka razpada tudi več kot 100 let. Plastične nosilne vrečke pod vplivom sonc, (morske) vode in mikroorganizmov nenadzorovano razpadajo le na manjše delce, imenovane mikroplastika. Ta se razgrajuje izjemno počasi in v okolju ostaja dlje časa.

 

Živali se lahko zapletejo v plastične nosilne vrečke. Tako se ne morejo več prehranjevati, plavati, leteti, teči ali se razmnoževati. Lahko se tudi zadušijo. Živali v vodi plavajoče nosilne plastične vrečke in druge plastične odpadke ali delce plastike lahko pomotoma zamenjajo za hrano.

 

Delci mikroplastike se prenašajo po prehranjevalni verigi. Ptice največ plastičnih delcev zaužijejo prek rib, s katerimi se hranijo. Plastike ne prebavljajo in ker se jim ta kopiči v prebavilih, ne občutijo lakote in poginejo.

 

Kaj lahko storimo danes?

 

Pri nas so mesto našle trajne nosilne vrečke. Plačljive plastične vrečke pa smo nadomestili s papirnato vrečko iz odgovornih virov. Vsako vrečko večkrat uporabimo, odsluženo trajno nosilno vrečko pa odvržemo v zabojnik za odpadno embalažo.

 

S to aktivnostjo v Tušu želimo:

  • zmanjšati letno raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 vrečk na osebo do 31. decembra 2019.
  • Zmanjšati letno raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 40 vrečk na osebo do 31. decembra 2025.

 

  1. januarja 2019 bo začela veljati prepoved brezplačnih lahkih plastičnih nosilnih vrečk na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov. Izvzete so zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo živil, ki niso predpakirana (sadje, zelenjava, sveži mesni izdelki).

 

Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (Uradni list RS, št. 84/06 z vsemi spremembami).